FCI 2012 Világbajnokság

2012-09-30

forrás: HNJE

FCI 2012 Világbajnokság

Beszámoló a 22. FCI IPO Világbajnokságról

Fergeteges versenyen vagyunk túl! Hosszas előkészítő munkálatokat követően a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete rendezésében Zalaegerszeg adott helyt a 22. FCI IPO Világbajnokságnak, mely a remek stábmunkával kivívta a szakma elismerését.
Az idei válogatóversenyek alapján ismét többségében német juhászos válogatott csapat képviseltette hazánkat. A közel 20 fős IPO 3-as mezőnyben az alábbi sorrend alakult ki:

1. Suszter Ferenc – Sentinel Pike (német juhászkutya)

2. Szűcs Katalin – Satoris Raiko Roni (német juhászkutya)

3. Szilasi Gábor – Frodo van de Biezenhoeve(német juhászkutya)

4. Rácz Attila – Jurták-Őre Semyr (malinois)

5. Zsofcsin Jenő – Keno Haus Haris (német juhászkutya)

6.Radics Zsolt – Tárnoki-Felvigyázó Quando(német juhászkutya)

7.Kolozs Noémi – Drute vom Hatzbachtal (óriás schnauzer)

A válogatott egy része már tavaly is bizonyított: Rheinében, Németországban az 5. helyezést értük el a csapatversenyben. Akkor már éreztem, hogy ez egy év múlva még nagyobb siker lehet. Nagyon vártam a kvalifikációkat, és az eredményben nem csalódtam. Szoros verseny zajlott a válogatók során, és a kialakult csapat hihetetlen erőt képviselt. Ismertem a kutyák és vezetőik képességét, tapasztalatát, innentől kezdve a külföldi kvalifikációkra figyeltem, kik lesznek a versenytársaink, hogyan alakulnak a csapatok.

Jó néhány ország érkezett a VB-re erős csapattal, kitűnő kutyák, remek felkészítéssel és nagyszerű felvezetéssel mutatták be munkáikat. Az eredményeink viszont megfelelően alakultak. A verseny során magabiztosan léptek pályára versenyzőink, mindenki kiváló mentális felkészültséget mutatott, a tapasztalt versenyzők és az elsőáldozók is átgondolt, szépen felépített munkákat mutattak be, így sorra kaptuk az előre várt pontokat, és meneteltünk előre, a cél felé.

Bevallom, a tavalyi eredmény, a válogatók és a felkészülések ismeretében mindenképp a dobogót céloztam meg. Tudtam, hogy van még néhány erős csapat rajtunk kívül, de egy percig sem kételkedtem bennük!

5. hely    Suszter Ferenc – Sentinel Pike                               97           93           95           285      „nagyon jó”

9. hely   Szűcs Katalin - Satoris Raiko Roni                           96           94           93           283      „nagyon jó”      

16. hely Rácz Attila – Jurták-Őre Semyr                              95           94           90           279      „nagyon jó”      

40. hely Szilasi Gábor – Frodo van de Biezenhoeve               88           92           89           269      „jó”                      

53. hely Zsofcsin Jenő – Keno Haus Haris                              79           92           95           266      „jó”                      

 

Ország                 A             B             C         Összpont

Németország        284         289         286         859

Magyarország      288         281         278         847

Ausztria              281         279         283         843

A magyar csapat történelmet írt!

A magyar IPO sportban először állhattunk dobogóra, és mindjárt a 2. helyre!

Magunk mögé utasítottuk az összes nagy riválist: Ausztria, Szlovákia, Finnország, és még sorolhatnám. Nagy múltú kutyás nemzetek még csak meg sem közelítették az eredményeinket!

Emellett kimagasló teljesítmény, hogy az IPO-ban uralkodó malinois fajtájú kutyák között a magyar csapat 2 német juhászkutya és egy malinois pontjaival érte el ezt az eredményt, és minden versenyzőnk a mezőny első felében végzett!

És mindenek tetejében a világ legjobb német juhászkutyája is magyar: Sentinel Pike Suszter Ferenc felvezetésével az egyéni összesítésben az 5. helyet szerezte meg!

A csapat természetesen nem áll meg: nyakunkon a következő VB, ahol az ezüstökből hárman ismét megmérettetnek. Suszter Ferenc, Szűcs Katalin és Szilasi Gábor vesz részt a MEOE és HNJE képviseletében a WUSV Világbajnokságon október 4-7. között, Steyrben, Ausztriában.

Részletes beszámoló a WUSV VB után következik!

Zubercsány Diana

csapatkapitány

 

2012 FCI Világbajnokság
vissza