Interjú Koos Hassinggal a Tiekerhook Németjuhász munkakutya kennel alapítójával.

2012-01-18

forrás: netboard.hu fórum


Gyerekkorában egy a német határhoz közeli holland faluban élt. Gyakran figyelte a helyieket ahogy a kutyáikat képzik. Nagyon érdekesnek találta Később segédkezett a fogómunkához az idősebbeknek valamint a határőrség egységeinek. Abban az időben még nem beszélhettünk munkakutyákról, vagy kiállítási kutyákról.

Az első nőstény kutyáját egy ismerős német fiútól kapta, aki tenyésztette a németjuhászokat. Akkoriban nem volt szabadhatár, ő átdobta a határ egyik feléről a pénzt, a fiú pedig átdobta neki a kiskutyát.A szüleinek volt egy nagy élelmiszerüzlete.Nem kapott tőlük engedélyt a kiskutyára, ezért a pajtában rejtette el. A kaja nem volt gond.Négy hét múlva azonban az édesapja rátalált, de megbékélt vele.Azt mondta a segéd munkáért kapta az idősebbektől.Később ettől a tenyésztőtől vett egy hímet is, amit kiképzett.


Gyerekként érdekelte a rendőrség és a katonaság is. Húszévesen belépett a Holland rendőrséghez.
Miután elvégezte az iskolát Hollandia déli részére költöztek feleségével. A város főhadnagya érdeklődött hogy be akar-e kerülni a helyi K9-es egységbe. Ez csak természetes volt.Mivel nem talált az elvárásainak megfelelő németjuhászt, egy malanois - belga juhász keverékkel kezdett. Az a kutya akkorra két segédet küldött kórházba. Ezzel a kutyával négyszer ment szolgálati vizsgára, háromszor sikeresen.
Akkoriban kétévente le kellett tenni a szolgálati vizsgát ahhoz hogy állományban maradjanak. A malanois kiváló volt, de persze elvei és szíve a németjuhászokhoz húztak, ám nem talált elvárásainak megfelelőt. Ezért kezdett el tenyészteni.


A tenyésztést 1973-ban,a németországban található kutyákkal kezdte. Az első fedezőkan Marko v. Cellenland. Greif v. Bielkopf az elvárásainak akkor legmegfelelőbb őrzővédő kutya volt. Háromszor használta fedeztetésre. A legelső tenyészszuka Rena v. d. Boxhochburg volt, átlagos szuka, jó vérmérséklettel.
Jól fogott, de nem volt ismert. Tőle és Markótól született Anjou van Tiekerhook. Anjou fedeztetve lett Hero van Lauerhoffal és megszületett Beauty van Tiekerhook. Beauty és Greif utóda, Esthera lett az elsődleges tenyészszuka. Nagyon határozott, az engedelmességi munkában makacs, de jól fogó kutya volt. Könnyedén fogott karra, majd ruhára/testre, emberre. Kemény volt az utcán, de kiszámítható a családi környezetben és jól kijött a gyerekekkel. Ő teljesen fekete volt. Megvolt az ideális tenyészszuka. Kemény, magabiztos és tévedhetetlen minden helyzetben. Több alkalommal is használta.

A korai '80 – as években különvált a munka és a küllemvonal a németjuhásznál.Csak a munka vonallal foglalkozott. Ekkoriban találkozott Alfred Hahnnal, a Busecker Schloss kennelből.
Tenyésztés szempontjából ő hatott rá leginkább.Ő mutatta fel a legjobb munka típusú kutyákat.
Alfred küllembíró volt, ő is a sötét sable kutyákat kedvelte. Biztosra vette hogy egyes a sötét színezethez köthető genetikai tulajdonságok a munkaképességgel is összeköthetőek a német juhásznál. Kezdetben a fekete – cser, sötét sable és a fekete volt elterjedt. Alfréd által találtam rá
Greif Lahntalra és fiára Sagus v. Busecker Schlossra. Greif és Sagus kemény kutyák voltak, 10 alkalommal voltak fedezőkanok.

A németjuhászra gyerekkora óta vágyott.Más fajták munkában elért teljesítményét tiszteletben tartja, de a németjuhász az igazi.

Célja az egészséges, genetikailag erős kutyák tenyésztése. Kutyákat, amik még jobb kutyákat hozhatnak a jövőben.
Számára a kemény kutya szilárd minden helyzetben. Nyomkövetésnél képesnek kell lennie a váratlan körülmények ellenére helytállni. Szigorúan követnie az utasításokat, nem hagyva el a csapást. Végrehajtja a következetes fegyelmezési utasításokat, nem befolyásolják külső tényezők.
Őrzésnél teljes/teli pofás/, erős, komoly fogása van.A fogás természetesen legyen teljes, de legyen több mint egy teli fogás.A kutyának ösztönösen kell harcolnia a segéddel. Ki kell hívnia a segédet.
Néhány kutya elég vehemensen és dominánsan támad a segédre. A különbséget nem minden bíró veszi észre hiányos ismereteik miatt. Őrzésnél hány bíró látja a kutyát szembesülve a segéddel, a csibészkarért nyüszíteni?
Ezek a kutyák is magas pontszámot kapnak, tenyésztenek velük amiből még rosszabb kutyákat kapunk. Ez a fajta elbírálás öli meg a munkaképességet.

Legkedveltebb vérvonala a Greif,Sagus,Falko v. Haus Sindern.Ezt a vonalat egyesítette a Fero Zeiter Himmelreich vonallal. Párhuzamosan tenyésztett Greiffel és Feroval, hogy megőrízze a munkaképességet.Használta a tenyészvonalakban Xato Bose Nachtbarschft-ot.Ez a kutya a Greif vonallal nagyon kemény utódokat adott.A legjobb saját tenyésztésű nőstény Vixen van Tiekerhook a Greif és Fero vonal keresztezéséből.
Amikor bevette Yoschy v.d. Dollenwiese – t a tenyésztésbe a fogás újra kemény és teljes volt.Yoschy apja Troll Bose Nachtbarschft volt, Fero fia. Fero 7 hónapig volt a kennelben,ezalatt megfigyelhetőek voltak kiváló képességei és néhány hibája.De azok valószínűleg kiképzési hibák voltak, nem ösztönös hiányosságok. Ebben a vonalban erősen megvoltak a kiemelkedő tulajdonságok. Yoschy-tól származott még néhány Kk1 – es kutya. Mikor Nick v. Heiligen Bosch be lett vonva a Yoschy vérvonalba megszületett Max és Manus van Tiekerhook. Nick és Yoschy keresztezése jól alakult,ezért fedeztettem 2,2 alkalommal Nickkel, 3,3 alkalommal Yoschyval, a tenyésztési vérvonal kialakításához. Ekkor született Ziggy, Escha és még néhány jó mondioeringes kutya.Qiuck ,Yoschy vonalából származik. Noery ,Nick lánya. Gina ,Nick lánya.A következő lépés Nick vonaltenyésztése volt. Noery és Max szuper kutyákat adtak. Ziggy Escha és Catch továbbvitték ezt a vonalat.
Néhány ígéretes nőstény Noeska-Nadja(Qiuck X Jim), Laika (Thaira X Jim)és Radja (Catch X Jim) biztosan továbbörökítette még ezeket a tulajdonságokat.

Egy jól örökítő állat generációkon át örökítik képességeit.Greif, Fero, Nick és Yoschy ilyenek voltak.Biztos voltak még hasonlóak, de ez a kennel őket használta.

A számára legkedvesebb kutya Rick van Tiekerhook 1983 – ban született, Greif és Esthera fia volt.
Vele indult az Európa Bajnokságon.Ez még a WUSV előtti időkben volt.Rick egy lenyűgöző felépítésű kan volt, majdnem teljesen fekete. Nagyon gyors volt, az őrzése pedig az egyik valaha látott legjobb. Kiváló nyomkövető is volt. Rick legjobb párosítása Steffi volt.Steffi almában született Belgiumban a híres Orry von Haus Antverpa , 2x-es Világkupa első helyezett.
Másik kedvenc Sagus és Fanja- egy elég harapós veszélyes szuka- fia Lanzo van Tiekerhook.
Mindenek fölött persze Max, akit a kemény válogatott nőstényeinek köszönhet.

A vonaltenyésztés megőrzi a keménységet,dominanciát, szociális agressziót. Az egyetlen eredménye a küllem vonal eredményeinek, hogy megfigyelhető mekkora hatással van a környezet genetikai állománya a vérvonalakra.

Az első amit egy kölyökkutyán látni kell mikor megszületik, hogy egészséges, megtalálja az anyját, szopni kezd, verseng.Ha nem látszik az ösztönössége elaltattatják az állatorvossal.Természetes környezetbe nevelkednek a kölykök, 6-7 hetes korukban már tesztelhető hogy fognak rongyra. Hergelik őket hogy újra és újra harapjanak.A legtöbb jó kiképző preferálja először a stabil határozott fogást, az agressziót később kell kihozni az állatból.Kiképzőként ez az elfogadott. De tenyésztőként a határozottságot és az agressziót is látni kell.Innen mérjük fel a genetikai háttér adottságait. Erre kell szelektálni a munkaképesség megőrzéséhez.
Az őrzővédő kiképzést mindig a tenyésztő szemszögéből mérlegelte.Főleg szukákat tartott meg és főként saját tenyészszukáival is dolgozott. A fogómunkát fogó hengerrel /dumpival/ kezdi.8hónapos korukra keményen kell fogniuk a kart, hosszúra engedett támadásnál. Látni kell a genetikát, nem a pontok számítanak. Fontos hogy a felugatás erős legyen.A zsákmányszerzésbe és őrzésbe vetett agresszió legyen egyensúlyban.Ezekre ügyel kiképzéskor.
Az agressziót a kezdetektől ki kell hozni.A kutyának kapcsolatot kell kialakítania az őrzés és a zsákmányszerzés között. Mostanra az ő kutyáiban megvan a kellő egyensúly.A legfontosabb hogy az ösztönök legyenek előhívva, ne legyen természetellenes a munka.Különböző helyzetekben, pályán kívül kell megfigyelni a kutyát.Utcán, mezőn, erdőn, természetes közegben.


Jelenleg a tenyésztés jövője aggasztó.A mai kutyás sport, technikai támogatásával együtt, - labda,klikker- nagyon sok „látszatkutyát” hoz létre.Ez nem baj, de sok bíró nem érti/látja a különbséget, akár csak a segédek.Sok segéd nem a bírónak segít értékelni, inkább a kutyát bátorítja.
Bevonva a pénzt, politikát, önzést,egyre lejjebb süllyedünk. Mostanra változtak némileg a dolgok, Gunther Diegel-Jurgen Ritzi hatására, de öt évvel ezelőtt németjuhászok még kaptak V. besorolást csak kiképzés alapján.Tenyésztői szemmel egy kiváló minősítésű kutyának különleges genetikai háttérrel kell rendelkeznie.A '60-as években az SV – ben megjelentek a showkutyák./ küllemszelektált/ Az SV úgy döntött beveszik az örzővédővizsgát a Tenyészcsoport kategóriába Manheimben.Az SV elnöke vizsgáztatott, de a kutyák nem tudtak teljesíteni.Két kutya a munkavonalból kiváló lett, Bodo v. Lierberg az első, illetve testvére Bernd a második lett.
15-16 évesen már ott volt azon a vizsgán, egy szukát vitt a munkavizsgára.A szuka kiválóan dolgozott. A kiállítás után az emberek elkezdték az őrzővédő munkát, kissé jobb lett a helyzet.
Aztán jött az új elnök, Dr.Rummel és az örzővédő teljesítmény visszahanyatlott.
Mostanában mégtöbb politikai elv nyomul be.A politikával, pénzzel, önzéssel Walter és Hermann
Martin romokba döntötte a németjuhász tenyésztést. Miattuk különült el ennyire a küllem és munkavonal.A két testvér okozta a németjuhász fajta bukását. Nagy kutyák csípő és könyök problémákkal,a túl sok belső vonaltenyésztés előhozta a betegségeket.A sportban és a rendőri munkában a munkavonalat keresték,mert a küllemben semmi nem maradt.Ajuhászok pedig Malikat használtak.A legtöbb munkakutya tenyésztőnek a fogás számít, nekem a felépítés is.A munkakutyások pontokra hajtanak, a showkutyások az első helyezésre, de ezek a dolgok genetikailag szegény állományhoz vezetnek. Jelenleg a show és munkavonal között nincs egyensúly.1996 óta Összevont/Egyetemes Sieger- vizsga van, amin a BSP és Siegerhauptzuchtschau/ erről lövésem sincs?/ válogatott kutyák indulhatnak. Ez nem túl szerencsés, mivel a kutya mindkettőre nem használható.Ezek középkategóriás kutyák, amelyek nem örökítenek kiválóan.

Néhány éve a KORUNG szabályai megváltoztak.A változtatások a showkutyák érdekében történtek, akik nehezen tették le az SchH.1/Kk1 vizsgát. A KORUNG változtatásaival az SV megpróbált javítani a kutyák minőségén.

Ez egy teória, mi történik a mindennapi életben?A bírók és a bennfentesek a saját szabályaik szerint, a saját ízlésüknek megfelelően döntenek.

Vegyük, hogy KORUNG alatt, a kutyának eresztenie kell, ahogy a segéd felmutatja a botot, de nincs ütés.
Egy jól irányító vezető már átmegy a KORUNG vizsgán...ez történik ma.

A kutyássportot megfertőzte a politika, pénz, önzés. Félő hogy ez már nem változik. A rangsor elején az SV-áll, és a Holland VDH ezt elismeri.A szabályok kielégítik a nagyravágyókat, ezen ma nem tudunk változtatni.

Ha a németjuhászra mint munkakutyára gondolok, a jövője aggasztó. Egyre több munkakutya tenyésztő gondolja hogy ezek az állatok otrombák.Váltanak Malanoisra. Ez már baj.

Fordította Domokos Norbertné Berki Bea.

vissza